Składniki:

  • 20 dkg mąki
  • 20 dkg margaryny
  • 15 dkg cukru
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka pdp
  • pół kg śliwek
  • spora garść malin

Kruszonka:

  • idealna to mąka – cukier – margaryna w proporcji 2:1:1, tutaj dałam 5 dkg margaryny, która została mi z kostki po wyrobieniu ciasta, wyszło więc 10 dkg mąki, 5 dkg cukru i 5dkg margaryny

 

margarynę zmiksować z cukrem, dodać po jednym jajku nie przerywając miksowania, dodać sól, wymieszać

wymieszać mąkę z proszkiem

połączyć suche składniki z mokrymi

wyłożyć ciasto na blaszkę

ułożyć śliwki przekrojone na pół skórką do góry, w przerwy między śliwkami powtykać maliny

– piec w 170 st. C przez ok. 45 min.