Tagi

Tarta z kwaskowatymi porzeczkami i słodkimi malinami, które rewelacyjnie się uzupełniają, jest idealną propozycją na gorące dni. Ciasto jest bardzo cienkie i chrupiące, choć wcale nie twarde. Nie wysypałam całej kruszonki, zostały trzy łyżki na dnie miseczki. Wydawało mi się, że jest jej zbyt dużo na tak cienkie ciasto i tę ilość owoców. Porzeczki można zastąpić śliwkami, a do kruszonki dodać cynamon, wtedy tarta będzie słodsza i bardziej aromatyczna.

SKŁADNIKI

Ciasto:

150 g mąki pszennej plus mąka do podsypania

25 g cukru

125 g margaryny pokrojonej w kostkę

1 łyżka wody

Farsz:

250 g czerwonych porzeczek bez ogonków

450 g malin

3 łyżki cukru

Kruszonka:

125 g mąki pszennej

75 g cukru

100 g margaryny pokrojonej w kostkę

1. Mąkę, cukier i margarynę wyrabiać w misce, aż zaczną przypominać kruszonkę, najpierw nożem, później palcami (należy robić to szybko, by margaryna jak najmniej nagrzała się od rąk), dodać wodę i wyrobić gładkie ciasto, owinąć w folię spożywczą lub papier do pieczenia i odstawić do lodówki na pół godziny

2. Po wyciągnięciu z lodówki ułożyć kulkę ciasta na papierze, rozwałkować ją i przełożyć do formy do tart (o średnicy ok 24 cm) odwracając papier „do góry nogami” i odklejając ciasto od papieru, nakłuć spód widelcem i odstawić do lodówki na pół godziny

3. Przygotować farsz: wymieszać porzeczki z malinami i cukrem, wyłożyć na schłodzony spód

4. Aby przygotować wierzch, należy wymieszać mąkę, cukier i margarynę rozcierając składniki tak długo, aż utworzą małe grudki, wysypać na owoce i lekko docisnąć

5. Piec w temp. 200 st. C przez 20-25 minut, aż wierzch będzie złocisty

Advertisements