Tagi

,

Składniki:

– 125 g miękkiej margaryny

– 40 g cukru kryształu

– 25 g cukru pudru

– 225 g mąki pszennej plus mąka do podsypania

– szczypta soli

– 1/2 łyżeczki esencji pomarańczowej

– 1 i 1/2 łyżeczki wody

– cukier do posypania

– opcjonalnie jedno żółtko – to mój wkład w oryginalny przepis; tylko wtedy, jeśli ciasto ma być bardzo kruche

– można również odjąć jedną łyżkę mąki i zastąpić ją łyżką kakao

Wykonanie:

– okrągła blacha o średnicy 20 cm

* Utrzeć na puszystą masę masło z cukrami

* dodać resztę składników i wymieszać łyżką, następnie zagnieść rękami

* rozwałkować na stolnicy placek i wyłożyć nim natłuszczoną formę

* nakłuć dokładnie ciasto widelcem i naciąć 8 trójkątów nożem drewnianym lub plastikowym (by nie porysować blaszki)

* piec przez 30-35 minut w 150 st. C