Tagi

Na ciasto:

– 3 żółtka

– 2/3 szklanki cukru

– 1 cukier wanilinowy

– 1,5 szklanki mąki przennej

– 3 łyżki mąki ziemniaczanej

– 3 czubate łyżki margaryny

– 5 łyżek mleka

– 2 łyżki proszku do pieczenia

– ok 75 dkg czerwonych porzeczek

Żółtka utrzeć z cukrem i dodawać po kolei: mąki, proszek, margarynę i mleko. Wyłożyć ciastem spód blaszki o wymiarach mniej więcej 30 x 30 cm. Piec przez 15 minut w 180 st. C.

Na bezę:

– 3 białka

– szczypta soli

– 2 łyżki soku z cytryny

– 1 szklanka cukru

Białka ubić na pianę, następnie dodać cukier i dalej ubijać, potem dodać sok z cytryny i sól.

Na kruszonkę:

– 20 dkg mąki

– 20 dkg cukru

– 20 dkg margaryny

Wszystko razem połączyć i zagnieść tak, by powstały drobne kawałeczki.

Ułożyć owoce na podpieczonym cieście, na to wylać pianę, a następnie kruszonkę. Piec do momentu, aż wierzch będzie złocisty.

Reklamy