Tagi

, ,

Bez niczego, czyli bez dodatków. Ot, taka zabawa z kolorami.

Barwniki w strunowych woreczkach wyglądały nieciekawie, niektóre nie różniły się kolorem od innych, jednak dodane do ciasta nadały mu piękny nasycony kolor.

Składniki na muffinki:

* 2 szklanki mąki

* 2 łyżeczki proszku do pieczenia

* 3/4 szklanki cukru

* 1 szklanka mleka lub jogurtu naturalnego

* 1/2 szklanki oleju

* 1 jajki

** barwniki spożywcze w proszku

Wszystko razem mieszamy. Ciasto przekładamy do tylu miseczek, ile barwników chcemy użyć, do każdej miseczki dodajemy inny kolor i mieszamy. Nakładamy ciasto do foremek, następnie pieczemy do tzw. suchego patyczka.

Z podwójnej porcji ciasta upiekłam 30 muffinek. Ciasto dzieliłam miarkami do płynów. Wyszło mi kilka miseczek po 200 ml i kilka po 100 ml. Do wszystkich dodałam 1 ml barwnika.

Dobra rada: w trakcie dodawania barwników warto założyć rękawiczki na dłonie.