Tagi

, ,

SKŁADNIKI:

* 30 dkg mąki

* 10 dkg cukru

* 20 dkg margaryny

* 2 jajka

* 2 łyżki śmietany

* słoiczek marmolady

* szczypta soli

WYKONANIE:

Margarynę rozpuścić. Wszystkie składniki wraz z margaryną połączyć razem i zagnieść. Podzielić masę na pół. Obydwa kawałki rozwałkować na cienkie placki. Jeden z placków ułożyć na spodzie blaszki (obojętnie jaki będzie miała kształt, jednak keksówka będzie zdecydowanie za mała)). Następnie warstwa marmolady. Drugi placek należy pociąć w paseczki i poukładać na marmoladzie tak, by tworzyły kratkę, przez którą będzie widoczna spodnia warstwa. Piec około 45 minut.

Uwagi: można kratkę posmarować jajkiem, będzie wtedy miała złocisty kolor po upieczeniu, ja tego nie zrobiłam; zamiast marmolady użyłam dżemów, kilku na raz, bo mi pozostawały resztki niedojedzone; masę można zrobić dosłownie ze wszystkiego (nawet na słono, jeśli do ciasta nie doda się cukru, ale odrobinę więcej soli) może to być więc masa makowa, warzywa, owoce w plasterkach, wszystkie możliwe sery i wędliny itp.

Reklamy