Tagi

, , , , , ,

W miesięczniku National Geographic ukazała się krótka wzmianka o dobroczynnym działaniu czosnku, cebuli, pietruszki itp., zaczerpnięta z pewnej książki.

Działanie wymienionych wyżej każdy zna, ale czy wiedzieliście, że jęczmień paznokcie parszywe spędza i kości z ciała opadłe okrywa? Albo, że soczewica z dzieci glisty wywodzi? Nie, prawda?

Książka nosi tytuł (przetłumaczony na lepiej zrozumiały język):

„Wiadomość ciekawa, każdemu wielce pożyteczna, o skutkach i mocy zbóż wszelkich, jarzyn i ziół różnych, tak ogrodowych jako i polnych. Jakie skutki, i pożytki przynoszą Człowiekowi w różnych okolicznościach, osobliwie na poratowanie zdrowia służąca. Z poważnych autorów dla wygody ludzkiej krótko zebrana, i z przydatkiem na końcu niektórych ciekawości do druku podana. Roku Pańskiego 1769.”

Wielce ciakwe informacje można tam znaleźć:)

Między innymi:

Cebuli moc i skutki.

Każdego rodzaju cebula wzbudza chęć do jedzenia, i żywot odmiękcza. Ślinogorz, to jest wrzód w gardle leczy bardzo niebezpieczny, sokiem jej z miodem i rutą spuszczoną mażąc. Myszy aby w stodole nie były, cebulę posiekać, i moczyć ją przez całą noc w studziennej wodzie, a tą wodą ziemię w przysiekach.

Na wiatry.

Bardzo doświadczony bulion, który gotować z rumiankiem rzymskim, to jest do kwarty bulionu szóstą część wsypać kwiatów tegoż rumianku, gotować i pić na czczo po trzy filiżanki.

Na biegunkę.

Pić mleko świeże jak tylko wydoi, od krowy jałowej, rano, w południe, i wieczorem.

Są przepisy na olejek z wilka, na sadło wilcze, kołtun, sekret na wywabienie plam żółtych i rdzy z chusty, na szparagi świeże, jak wołki ze zboża wygubić, o mocy porów, marchwi, chrzanu, pasternaku, rzodkiewki, ćwikły, kapusty, sposób na puchlinę, szkorbut i Chorobę wielką, na opuchłe nagi i na upławy.

Bardzo to wszystko jest ciekawe. Nie mam pojęcia, czy płucząc gębę szałwią gotowaną w wodzie uśmierzę ból zębów, ale na pewno pietruszką żywot posilę.

Advertisements