Tagi

Ciasto na spód:

– 20 dkg mąki

– jedno jajko

– łyżeczka proszku do pieczenia

– 20 dkg margaryny

Wszystko zagnieść razem, najlepiej w naczyniu, w którym będziemy zapiekankę piec, wyłożyć ciastem dno naczynia oraz 1/2 brzegów, nakłuć widelcem. Zapiekać przez 15 minut w 180 stopniach.

Zasadnicza część zapiekanki:

– dwie parówki

– opakowanie posiekanego, mrożonego szpinaku

– czosnek, naturalny bądź granulowany

– żółty ser, około pół kostki Liliputa

– dwa jajka

– śmietana 18%

Szpinak usmażyć  z czosnkiem (wyciśniętym przez praskę, jeśli to naturalny), pieprzem i solą. Parówki pokroić w plasterki, ser zetrzeć na dużych oczkach tarki. Jajka wymieszać ze śmietaną, dodać ulubione przyprawy ( ja dodaję koperek, pieprz, coś czerwonego).

Na podpieczony spód ułożyć parówki, potem szpinak, 2/3 sera, wylać jajka ze śmietaną, a na nie resztę sera. Piec aż masa jajeczna zetnie się i zrumieni (około 40 minut).

Advertisements