Tagi

, , ,

Na spód:

– pół kostki margaryny

– 1 i 1/3 szklanki mąki

– 3 łyżeczki kakao

– pół szklanki cukru pudru

– łyżeczka proszku do pieczenia

Do masy:

– 30 dkg krówek

– 1 kg sera półtłustego

– szklanka mleka

– 5 jajek

– olejek śmietankowy

Spód:

– margarynę roztopić i wystudzić

– mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i kakao

– wlać margarynę i zagnieść ciasto

– wyłożyć na spód blaszki

Masa:

– krówki rozpuścić z kilkoma łyżkami mleka

– zmielić ser

– jajka ubić i dodać do sera

– mieszając wlać do sera mleko

– dodać połowę masy krówkowej oraz aromat

– wylać na wyłożony na blasze spód

– po upieczeniu ciasta i wystudzeniu wylać na wierzch resztę masy krówkowej

Piec około godziny. Ja pominęłam cukier puder do masy (jedna szklanka), bo od krówek ciasto jest już wystarczająco słodkie. Nie mieliłam też sera, kupiłam taki do sernika, w wiaderku. Wyszła z tego masa lejąca jak woda prawie, ale ładnie się ścięło podczas pieczenia, więc nie radzę niczym zagęszczać.

Advertisements