Tagi

, ,

Składniki:

 – 3 czubate szklanki mąki

 – 1/3 szklanki mleka

 – 4 dkg drożdży (2 łyżki)

 – 7 łyżek cukru

 – 1/2 kostki margaryny

 – 2 jajka

 – 1/2 szklanki przecieru dyniowego

 – 1/2 łyżeczki soli

 – 1 cukier waniliowy

 – 1 olejek cytrynowy (1/2 łyżeczki)

 – jajko do posmarowania ciasta

Wykonanie:

Margarynę rozpuszczamy w rondelku.

Z mąki, cukru i przecieru dyniowego odbieramy po jednej łyżce i łączymy w garnuszku.

Resztę mąki, cukry i dyni łączymy razem z solą, jajkami, cukrem waniliowym i olejkiem cytrynowym w osobnej misce.

Mleko podgrzewamy tak, aby było zaledwie letnie, łączymy z odebranymi łyżkami mąki, cukru i dyni, dodajemy do tego drożdże, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby trochę podrosło.

Kiedy zacznie pęcznieć, przelewamy do miski z resztą składników, dodajemy lekko wystudzoną, ciepłą margarynę, mieszamy, wlewamy do blaszki, smarujemy żółtkiem i do piekarnika!

Pieczemy ok 40-45 min, aż włożona w ciasto drewniana wykałaczka pozostanie sucha po wyjęciu.

P.S. Dość niedawno odkryłam, że cukier waniliowy naprawdę nazywa się wanilinowy!

Reklamy