Tagi

, , ,

Przed północą zachciało mi się ciasteczek. Takich z rozmarynem i cytryną. Zrobiłam więc i podaję na nie przepis.


ciasteczka z rozmarynem

składniki:

50 g miękkiego masła

50 g cukru

starta skórka z jednej cytryny

4 łyżki stołowe soku z cytryny

1 jajko

2 łyżeczki drobno posiekanego rozmarynu

200 g przesianej mąki pszennej plus mąka do podsypania

cukier do posypania (według uznania)

1. Posmarować cienko masłem dwie blachy do pieczenia.

2. W dużej misce utrzeć masło z cukrem na puszystą masę.

3. Dodać skórkę i sok z cytryny oraz żółtko i ubić na gładką masę. Wsypać rozmaryn i wymieszać.

4. Dodać przesianą mąkę i wyrobić gładkie ciasto. Owinąć w folię i schładzać w lodówce przez 30 minut.

5. Na oprószonej mąką stolnicy cienko rozwałkować ciasto. Foremką o średnicy 6 cm wyciąć z niego ok 25 krążków. Ułożyć na przygotowanych blachach.

6. W salaterce lekko ubić białko. Pędzelkiem posmarować delikatnie ciastka. Można je również posypać cukrem.

7. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza przez około 15 minut.

8. Przełożyć na metalową kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

No! To tyle z książki; od siebie dodam, że najlepiej smakują, jak się je posypie brązowym cukrem.




Reklamy